Sivut

lauantai 26. lokakuuta 2013

Äetsä - Kärsämäki

1982 Synnyin Äetsään, Kokemäenjokilaaksossa sijaitsevaan pikkukylään, jota vuonna 1991 ilmestyneen Hot Shots! -elokuvan lopputeksteissä mainostettiin maailman pääkaupungiksi. Olen aina ollut ylpeä Äetsäläinen, tai oikeastaan Äetsän Kiikkalainen. Äetsä syntyi 1981, kun Kiikka ja Keikyä yhdistyivät. Kiikka-Keikyä -asetelma on ollut aina vähän samanlainen kuin Suomi-Ruotsi. Toisille leikkimielistä ja toisille vähän vähemmän leikkimielistä kisailua paremmuudesta. Aina on kuitenkin ollut tärkeää korostaa kummalta puolen Äetsää on. Joka tapauksessa kaikkien mielestä Kiikka on voittanut 6-0, kun on keskusteltu uimahallin paikasta.

Koin aina että Kiikka oli hyvä paikka asua, vaikka ainahan pieneen kylään ongelmia ja vastoinkäymisiä mahtuu, itse kullekin. Tampereelle muutettuani tykkäsin aina kovasti mainostaa olevani Äetsästä, se oli hauskaa, koska kukaan ei koskaan tiennyt missä se on. Lauloin Ismo Alangon tahdissa: "mitä on Nokian takana? Äetsä, Äetsä". Nykyään Äetsää ei enään ole, vaan kaikki ovat yhtä suurta ja mahtavaa Sastamalaa. Vanhempani ja yksi elämäni suurimmista rakkauksistani, Romulan Taiteellinen Teatteri, asuu edelleen Sastamalassa, joten minulla on sinne edelleen lämpimät välit ja yhteydet.

Hurahdettuani sukututkimukseen, rupesin enemmän miettimään juuriani. Oli hämmentävää todeta, että sukututkimukseni ei liittynyt mitenkään Äetsään, Kiikkaan, Satakuntaan tai Pirkanmaahan. Olen toki aina tiennyt, että vanhempani ovat Kärsämäeltä, Pohjois-Pohjanmaalta, mutta sen asian toteaminen konkreettisesti oli yllättävää. Kärsämäki on ollut minulle aina se pohjoinen paikka, jonne matkustettiin tuntitolkulla minun ja veljeni oksentaessa takapenkillä. Meitä lapsia on viisi ja kaksi vanhinta on syntynyt Kärsämäellä, Venetpalossa. Vanhin siskoni on aina painottanut olevansa Venetpalonen ja oikeastaan vasta nyt täysin tajuan mitä se tarkoittaa.

Kun aloitin sukututkimuksen, ajattelin että onpa jännää selvittää mistä me olemme Kärsämäelle eksyneet. Noh, olen päässyt 1700-luvun alkuun ja olemme edelleen Kärsämäellä. 1700-luvun loppupuolella syntyi aivan Kärsämäen lähimaastossa, Haapajärvellä Henrik Tulppo, joka meni naimisiin Greta Caisa Ruutikaisen kanssa. Perhe jäi pitämään Ruutikaisen tilaa ja nimeksi tuli talon mukaan Ruutikainen. Greta Caisan kautta olen Ruutikaisia vielä muutaman sukupolven taaksepäin, kunnes muutumme Sääskiksi. Sääsket taas kuuluvat Kärsämäen ensimmäisiin asukkaisiin. Ensimmäinen Ruutikainen Kärsämäellä oli Lauri Ruutikainen, joka muutti paikkakunnalle 1688 ja perusti Ruutikaisen tilan. Oletettavasti emme kuitenkaan ole hänelle sukua, vaan meille nimi on tullut perinteisesti talon mukaan. Meillä on isäni rakentama mökki Kärsämäellä, jossa yhä enemmän tykkään viettää aikaani ja rentoutua. Jostain syystä enemmän ja enemmän kaipaan Kärsämäelle mökille lämmittelemään saunaa ja rentoutumaan, samalla miettien sukuni vaiheita. Olen isäni kautta todella syvältä ja kaukaa Kärsämäkinen, mutta myös äitini on syntynyt Kärsämäellä. Kaivoin esiin 90-luvulla tehdyn äitini suvun, Komujen sukuselvityksen, josta selvisi että myös Komut ovat Kärsämäeltä, vaikka välillä ovatkin asuneet Kiuruvedellä. Komut ovat alkujaan Junnoja, jotka ovat myös ensimmäisiä Kärsämäkisiä. Isänäitini, Rauha Ojala, on syntynyt myös Kärsämäellä ja hänen vanhempansa hyvin lähellä Pyhäjärvellä. Äidinäitini, Tyyne Vuornos, on syntyjään Kärsämäeltä, mutta hänen äitinsä on syntynyt Iissä, Pohjois-Pohjanmaalla. Tyynen isästä meillä ei valitettavasti ole tietoa, eli se sukuhaara jää ikuiseksi mysteeriksi. Tähän loppuun voisin todeta olevani Pohjois-Pohjalainen.3 kommenttia:

  1. Paitsi jos selvität yhteyden äidinäitin, Tyynen veljen jälkeläisiin, jos heille on lipsahtanut jotain tietoa Tyynen isästä... =) T. Sisko

    VastaaPoista
  2. Totta, täytyypä ottaa heihin yhteyttä.

    VastaaPoista
  3. Eiii, kyllä Keikyä uimahalleineen on selkeästi parempi kuin Kiikka. Mutta asiaan, Äetsä oli kuitenkin vain Euroopan pääkaupunki. Tuu kattoon vaikka meille Keikyään nauhalta, eli veehooässältä :D T: tiiät kyllä kuka

    VastaaPoista